Enregistrament del disc Memorial Joaquim Serra 2

Publicat el dia 05/04/22

Aquest any s’ha enregistrat el segon volum de la col·lecció del Memorial Joaquim Serra, que recull algunes de les obres que s’han encarregat per al Memorial Joaquim Serra des de l’any 2000, i els guardonats anteriors en els Premis Joaquim Serra de composició de sardanes i música per a cobla (1958-2000). El disc es va enregistrar els dies 29 i 30 de juny i 1, 2 i 3 de juliol de 2021 a l’Espai Montserrat Camps de la Casa de la Cobla de Sabadell i el Teatre del Casino de l’Aliança del Poble Nou de Barcelona. En l’enregistrament hi han intervingut les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània, que van ser les intèrprets de les estrenes, així com la Coral Cantiga i el rapsode Joan Crosas, entre d’altres. La direcció ha estat a càrrec, en la majoria dels casos, dels mateixos autors (Pedro Pardo, Josep Vila i Joan Vives), i de Jesús Ventura.

Trencant el gel de Josep Vila és la primera de les composicions enregistrades, encàrrec del Memorial Joaquim Serra 2006. Aquesta suite per a cobla i percussió, articulada en cinc moviments, és de tall neoclàssic, propera al melodisme i al món harmònic de Joaquim Serra, Eduard Toldrà o Ricard Lamote de Grignon. La segueix l’encàrrec de 2013, Veient Rosie a la finestra, una obra per a rapsode, cor, cobla i percussió de Joan Vives. Aquesta es basa en la poesia del mateix títol de Salvador Espriu, on es narra la vivència d’un soldat negre als fets bèl·lics de l’exèrcit nord-americà a la 2ª Guerra Mundial.

Rhapsody for cobla ensemble, de Kevin Kaska, és l’encàrrec del 2009, una obra per a cobla i percussió que barreja la música americana de folk i la música catalana. El disc continua amb De l’Atlàntic a la Mediterrània, obra encarregada a Eduard Iniesta el 2004, en que el bouzouki fa un viatge per la geografia musical mediterrània acompanyat de la cobla. En la Suite del Montseny, obra per a cobla i percussió d’Àlex Martínez-Casamada de l’any 2000, el compositor es va inspirar en el paisatge de la falda del Montseny per escriure aquesta obra de tres moviments. Per últim, l’encàrrec de 2015 realitzat a Pedro Pardo porta per nom Oratge, obra en forma ABA en la que el primer tema es presenta en forma èpica, i que es desenvolupa abastament fins a portar-nos a la segona secció contrastant, molt més calmada i cantabile.

Dues sardanes guardonades als Premis Joaquim Serra clouen el disc: Sa caleta de lloret de Francesc Fornells i Ós de Balaguer de Josep Maria Bernat. La primera, guanyadora de l’edició de 1961, és d’estètica post-romàntica, amb una tècnica compositiva i instrumentació d’alta qualitat. L’Ós de Balaguer, sardana premiada el 1976, forma part del corpus de 36 sardanes i diverses obres simfòniques escrites per Bernat, una producció exquisida tant a nivell tècnic com expressiu.