Padró i Sala, Josep

Manresa (Bages), 12 novembre 1938 - 30 març 2012

Apunts biogràfics
Intèrpret de flabiol. Va inciar els estudis de solfeig al Conservatori de Manresa amb la professora Filomena Comellas, i els d'harmonia i composició amb Isidre Tardà. És diplomat en Pedagogia Musical Moderna per l'Institut Lemmenz de la Universitat de Lovaina. La seva relació amb el món sardanista començà als 14 anys quan compongué la sardana Il·usió (1955). 

El 1957 ingressà a la cobla Manresa. El 1965 fou fundador juntament amb el seu germà Joan i Narcís Juanola de la cobla Atlàntida. Posteriorment actuà amb La Principal de Bages i amb la Bages com a director (1973). En l'apartat pedagògic, fou professor de flauta travessera al Conservatori Professional de Manresa i director de l’Orquestra de Cambra d’aquest mateix centre, així com fundador de l'Esclat, Centre de Pedagogia Musical Activa. Com a intèrpret, fou fundador i integrant del Quartet de flautes travesseres Syrinx, i col·laborà en gravacions discogràfiques de cobles Atlàntida i Bages, el grup Esquirols, el cantant Ramon Muntaner, la Coral Castellterçol i l'Orfeó Manresà, entre altres. Igualment va ser actiu en el terreny de la divulgació musical a través de conferències, programes de ràdio i a Regió 7 com a comentarista musical.

És autor de música diversa. Destaquen: Dues impressions íntimes (poema simfònic per a cobla i timbales); La nit de Sant Joan (ballet sobre temes tradicionals per a cobla de 22 instruments, amb coreografia de Manuel Cubeles); versió per a cobla de la suite de danses El Correfoc de Manresa; música per a la pel·lícula de Jordi Grau El Timbaler del Bruc; Ball de nans, de Manresa; diverses harmonitzacions i instrumentacions de ballets populars catalans.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
A la recerca de la pau perduda Sardana per a cobla
Camí d\'estrelles Sardana per a cobla 1958
Èpica Sardana per a cobla 1956
Il·lumineu la terra catalana Sardana per a cobla 1974
Inquietud Sardana per a cobla 1961
paraules, Les Sardana per a cobla 1987

 

Obres

Títol Tipus Any
Dues impressions íntimes Obra per a una cobla
El plor d'Àfrica Obra per a una cobla 2009
Llegenda d'ambició i de mort Obra per a una cobla

 

Arranjaments de danses

Títol Autor Tipus Any
estona de filar, L' Camp i Oliveras, Manel Dansa de creació, suite i recull per a cobla 1994

 

Altres títols

Sardanes
El Timbaler del Bruc (1982) - Esbarriada (1963) - Il·lusió (1955) - Temptadora (1965)

Altres
La nit de Sant Joan (ballet sobre temes tradicionals per a cobla de 22 instruments) - Suite cavalleresca (violoncel i cobla)