Ventura i Llandrich, Benet

Figueres (Alt Empordà), 1858 - 13 setembre 1890

Apunts biogràfics
El fill d'En Pep Ventura. Aquest complement al seu nom, d'altra banda inevitable en tots els fills de personatges gloriosos, el va acompanyar tota la vida i ens atrevim a suposar que més com una càrrega que com un avantatge. Així i tot va saber-lo portar amb dignitat, seguint la línia del seu pare, Des de jovenet fins a la seva mort formà part de la seva cobla, la cobla d'En Pep, que més endavant va adoptar el nom d’Antiga Pep.
Copiem el que s'hi diu a l’Esbós Històric que acompanya el disc de Sardanes Vuitcentistes (Clàssics de la Sardana, 1980) on és enregistrada la seva sardana Un record a mon pare: "Va néixer a Figueres l’any 1858, fill únic  després de 21 anys de matrimoni  de Pep Ventura i Maria Llandrich, filla de l’Escala. Als sis anys va quedar orfe de mare i en tenia disset quan va morir el seu pare. En Benet el día 5 d'agost de 1890 va sofrir un desmai tocant al poble de Selva de Mar, precisament quan interpretava el solo de tenora de la célebre Per tu ploro, del seu pare. Cinc setmanes més tard va morir a Figueres víctima d'una tuberculosi hereditària, quan comptava tot just trenta dos anys".
A més de sardanes, havia escrit peces corals, de concert i de ball. Les seves obres, tant les instrumentals com les corals, demostren un bon coneixement pràctic de l’ofici.
La partitura autògrafa de la sardana Un record a mon pare, porta data de l’any 1882. Benet Ventura la va compondre, doncs, als 24 anys, set anys després de la mort del seu pare.

Obres pemiades
Per sardanes, l’Empordà (sardana?) - (La Bisbal, 1877)

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
cadernera, La Sardana per a cobla
cotorretes, Les Sardana per a cobla
Librada Sardana per a cobla

 

Altres títols

Sardanes
Aimada (la darrera) - Alpens - Angeleta (2 fiscorns, 1881) - Carmeta - Carolina - Caterineta - Consol - Els dos aimants (tenora i cornetí, 1881) - La gelosa (tenora, 1881) - La lluna de mel - La terrissera (2 cornetins, 1881) - Les cotorretes (2 tibles, 1880) - Lluisa Michel (flabiol, 1880) - Marieta - Muntanyenca - Puigcerdà - Un  record de mon pare (1882)