Cassú i Jordi, Francesc

Girona, 25 octubre 1965

Apunts biogràfics

Fill de Josep Cassú i Serra.  De ben jove es presentà com una promesa en la música per a cobla. Ha cursat solfeig amb Josep Viader, piano amb el seu pare i Jean Luc Vallet, i harmonia i composició amb M. Àngels Alabert. Culmina els seus estudis superiors al Conservatori de Música del Liceu a on obté la titulació superior, i treballa la vessant de direcció d’orquestra amb el mestre Joan Lluís Moraleda. 

L’any 1992, amb només 26 anys, assumeix la direcció de la cobla La Principal de La Bisbal, que encara dirigeix. Ha dirigit també l’Orquestra Simfònica del Vallès, l’Orquestra filharmònica de Catalunya i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà. Membre fundador del grup Undarius, que cultiva la música barroca, i director musical de l’Orquestra Aquarel·la. Professor d'harmonia al Conservatori de Música de Girona. La Generalitat de Catalunya li encarregà les gestions per a la creació d’un Arxiu Informàtic de Música per a Cobla, amb la doble intenció de recuperar i guardar les obres principals escrites per a cobla, siguin o no sardanes. 

Com a compositor ha destacat en la vessant de sardana de concert i obres per a cobla, havent estrenat al Gran Teatre del Liceu, a l’Auditori de Barcelona i al Palau de la Música Catalana. Entre les sardanes, algunes de premiades, destaquem: Impressió (1983); Recordança (1984), segon premi Conrad Saló i Premi Joventut a la Sardana de l'Any; Dolça de Nadal (1985), Premi Joventut a la Sardana de l'Any; De nit al pont de Sant Agustí (1986); A la Bisbal, aplec d'argent (1987), premi Novasardana; Cent a cent (1988), Fragància de violetes (1991), Ferm amor (1992), La sardana d’en Toca-sons (1993), El pati de l’abadia (1994), Cinquanta anys de festa a Besalú. Ha escrit també el ballet El ball del batre i ha instrumentat per a cobla el ballet de Joaquim Serra El Carnestoltes, d’instrumentació encara inèdita.

Títols en el nostre arxiu

Sardanes

Títol Tipus Any
A La Bisbal, aplec d'argent Sardana per a cobla 1987
ballarina i el soldadet de plom, La Sardana per a cobla 2000
De nit al Pont de Sant Agustí Sardana per a cobla 1986
Dolça de Nadal Sardana per a cobla 1985
Ferm amor Sardana per a cobla
Fragància de Violetes Sardana per a cobla 1991
Impressió Sardana per a cobla 1982
Plenitud Sardana per a cobla 2009
Recordança Sardana per a cobla 1983

 

Obres

Títol Tipus Any
Akelarre Obres 1997
Amb els cinc sentits Obres 2009
Cançó d'amor a la llibertat Obres
Centenari Obres 2002
Centenari Obra per a formacions amb instruments de cobla
polca de l'estrès, La Obres 1995

 

Música per a la dansa

Títol Tipus Any
Terral Danses de creació, suites i reculls 1999

 

Altres arranjaments

Títol Autor Tipus Any
Barcelona 92 Viladesau i Caner, Ricard Sardana per a cobla 1986
Nadal blanc (White Christmas) Berlin, Irving Altres músiques transcrites per a cobla
Reis gloriós de Bornelh, Giraut Obra transcrita per a cobla
segadors, Els (Himne Nacional de Catalunya) Alió i Brea, Francesc Altres músiques transcrites per a cobla 1892
Visca l'amor Toldrà i Soler, Eduard Cançó per a veu i cobla

 

Altres títols

Sardanes
Aurora promesa (2006) - Cent a cent (1988) - Cinquanta anys de festa a Besalú (1997) - El pati de l'Abadia (1994) - Jorn d'argent - La màgia de les Torretes (2015) - La sardana d'en Tocasons (1993) - Presagis (2019) - Vent de llevant (2002)

Obres lliures
Camí de Haikus (cobla, orquestra i rapsoda, 2012) - El retaule de Santa Tecla - Fidelitat (cor i cobla, 2004) - Invocació a Verdaguer (cobla i quartet de veus, 2002) - La polca de l'estrés - Notes de quadern (2 cobles, 2013) - Poema musical

Danses i instrumentacions
Bransle (Michael Praetorius) - El ball del batre - El carnestoltes (Joaquim Serra) - Reis gloriós (Giraut de Barnelh)

Arranjaments
Canción de cuna para dormir a un negrito (Xabier Montsalvatge) - El rellotge sincopat (Leroy Anderson) - Els segadors (Himne Nacional de Catalunya) - Nadal blanc (Irving Berlin) - Passeig en trineu (Leroy Anderson) - Per damunt la neu (Popular americana) - Suite per a orquestra (Dimitri Shostakovich) - Visca l'amor (Eduard Toldrà-Joan Salvat Papasseit)