Beca Josep M. Bernat

La Beca per a joves instrumentistes de cobla Josep M. Bernat i Colomina es convocà per primera vegada l’any 1994 per iniciativa de l’Excel·lentíssim Ajuntament de Bellpuig i de l’entitat Amics de Josep M. Bernat, per tal d’honorar la memòria d’aquest compositor nascut a Barcelona l’any 1925 i mort a la mateixa ciutat el 1992.

Josep M. Bernat, va ser un dels compositors més importants de música per a cobla de la segona part del segle XX. A les seves més de trenta sardanes, cal afegir-hi la producció per a dues cobles: la “Suite nº 1”, el poema simfònic “Un dia a la Noguera” i els “Quatre moviments en forma de simfonia”, una ambiciosa composició d’uns 45 minuts de durada que, reunint absolutament les característiques de forma i qualitat exigides a aquest tipus de composicions, només la modestia de l’autor va impedir titular-la com a “Simfonia”.

Josep M. Bernat fou també director de diferents formacions coblístiques: la Mediterrània, la Juvenil de Bellpuig i la Tres Turons (també de Bellpuig), totes tres des de la seva fundació fins a la sobtada mort del mestre, així com d’altres com la Sabadell.

Però la seva relació amb Bellpuig i amb els joves instrumentistes de les cobles locals va anar molt més enllà d’una simple relació musical entre director i deixebles. En Josep Maria es convertí en un vilatà més, en una persona perfectament integrada a la vida local. D’aquí la iniciativa de donar el nom de Josep M. Bernat a aquesta beca.

Des de l’any 2005, una vegada dissolta l’Associació Amics de Josep M. Bernat en favor de MÚSICS PER LA COBLA, és la nostra entitat i l’Ajuntament de Bellpuig qui convoca la beca que compta amb la col·laboracó de la Diputació de Lleida i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

En planes adjuntes hi trobareu les bases de l’edició d’enguany així com la llista dels guanyadors de totes les edicions realitzades fins el dia d’avui.